Συχνές Ερωτήσεις
Η μύτη είναι όργανο με πλούσια αιμάτωση. Όταν φυσάμε δυνατά τη μύτη ο άερας και η πίεση που εφαρμόζεται προκαλεί τη ρήξη (σπάσιμο) των μικρών αγγείων της και έτσι προκαλούνται αιμορραγίες. Αν η κατάσταση επιμένει πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
Ανάλογα με την αιτιολογία και τη χρονιότητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φαρμακευτικές και άλλες μεθόδους. Τα αποσυμφορητικά είναι ένας τρόπος αλλά η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε ιατρική συμβουλή.
Οι εμβοές (βουητά) είναι ήχοι –κουδούνισμα ή θόρυβος στο κεφάλι- που δεν προέρχονται από εξωτερική πηγή. Οι αιτίες τους είναι πολλές και μπορεί να σχετίζονται με πτώση της ακοής ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Επειδή όμως μπορεί να κρύβουν και άλλη παθολογία ή να συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα πρέπει πάντα να γίνεται διάγνωση του αιτίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά.
Πιθανότατα μιλάμε για τρυγία ή αμυγδαλόλιθους. Η παραμονή της τροφής στις σχισμές των αμυγδαλών μαζί με βακτήρια, νεκρά κύτταρα και βλέννα δημιουργεί ένα λευκό υλικό που παραμένει στην αμυγδαλή. Αν το υλικό αυτό ασβεστοποιηθεί (σκληραίνει), τότε σχηματίζονται οι πέτρες.
Η κατάσταση σχεδόν πάντα συνοδεύεται από έντονη κακοσμία στόματος. Η σωστή υγιεινή με γαργάρες μετά τα γεύματα αλλά και οι οδηγίες από τον ΩΡΛ θα διορθώσουν την κατάσταση.
Ο ίλιγγος είναι μια περιστροφικού τύπου ζάλη που προκαλείται απο διαταραχή του συστήματος ισορροπίας.
Τα φάρμακα που χορηγούνται καταστέλλουν το σύστημα αυτό βελτιώνοντας τα συμπτώματα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το αίτιο.
Οι σωστές ασκήσεις αποκατάστασης της ισορροπίας που θα λάβετε από τον γιατρό σας – ανάλογα με το είδος της βλάβης- θα σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε την πάθηση.
Οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται για πόνο στην κατάποση και πιθανή ξηρότητα της πρώτες πρωινές ώρες.
Συχνότερο αίτιο στις περιπτώσεις αυτές είναι δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη που τους αναγκάζει να κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα. Πιθανότατα να συμμετέχει όμως και το γαστρεντερικό σύστημα.
Η άμεση διάγνωση απο τον ΩΡΛ θα λύσει το πρόβλημα ή θα κατευθύνει τον ασθενή.
Η αποκατάσταση του σκολίου ρινικού διαφράγματος είναι μια ανώδυνη επέμβαση που δεν επηρεάζει καθόλου την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου μετεγχειρητικά. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του με τις οδηγίες του γιατρού.
Αυτή είναι μια χαρακτηριστική εικόνα διόγκωσης της παρωτίδος.
Η τελική διάγνωση μπαίνει πάντα με την κλινική εξέταση και εφόσον κριθεί απαραίτητο, με τον απεικονιστικό έλεγχο.
Οι αλλαγές στη φωνή που επιμένουν και δεν σχετίζονται με κάποια πρόσφατη λοίμωξη χρειάζεται να διερευνηθούν.
Συνηθέστερα παρατηρούνται αλλοιώσεις όπως όζοι ή πολύποδες στις φωνητικές χορδές.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται άμεση ενδοσκόπηση της περιοχής του λάρυγγα από τον ΩΡΛ προκειμένου να εντοπιστεί το είδος της βλάβης.
Μια μορφολογία στον τράχηλο μπορεί να έχει πολλά αίτια με συνηθέστερο κάποια πρόσφατη φλεγμονή που προκάλεσε διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής.
Ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί και να ενδοσκοπηθεί προκειμένου να εντοπιστεί το πιθανό/α αίτιο/α.
Πιθανότατα μιλάμε για μια κατάσταση γνωστή και ως αιφνίδια βαρηκοΐα. Η έγκαιρη έναρξη της αγώγης αυξάνει της πιθανότητες να επανέλθει η ακοή σας στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ο σύζυγός σας πρέπει να ελεγχθεί για πιθανή υπνική άπνοια. Για λόγους που μπορεί να αφορούν το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό ή και τα δύο μπορεί να υπάρχει εμπόδιο στην αναπνοή με αποτέλεσμα αυτή να διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ο ΩΡΛ σε συνεργασία με τον πνευμονολόγο (εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο) θα διευρευνήσει το πρόβλημα και θα παρέμβει για την επίλυσή του.
Ο υπογνάθιος σιελογόνος αδένας είναι ένα όργανο που μπορεί να παρουσιάσει επαναλαμβανόμενες φλεγμονές.
Συνηθέστερος λόγος είναι η απόφραξη του πόρου του απο κάποιο λίθο (πέτρα) ή η παρουσία πολλαπλών λίθων εντός αυτού ή σπανιότερα κάποιο μόρφωμα σε αυτόν. Ο ΩΡΛ θα διερευνήσει την περιοχή και θα προχωρήσει στις σχετικές απικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί το αίτιο.
Στη συνέχεια η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.
Η αμυγδαλεκτομή είναι μια επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μιας ημέρας και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και τις δραστηριότητες του με τις οδηγίες του γιατρού.
Η μέση ωτίτιδα είναι εξαιρετικά συνηθισμένη στην ηλικία της κόρης σας. Προκειμένου να αποφασίσουμε εάν και τί επέμβαση θα χρειαστεί πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση που πέρα απο την κλινική εξέταση περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους- όπως αριθμός επεισοδίων, εάν έχει επηρεαστεί η ακοή του παιδιού κλπ.
Με τη συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων μπορούμε είτε να προχωρήσουμε συντηρητικά ή να επέμβουμε με μυριγγοτομή +/- σωληνίσκους αερισμού, συμπληρωματικά ή όχι με αδενοειδεκτομή (‘κρεατάκια’).