Πλαστική Ρινικού Διαφράγματος

Ρινολογικές Επεμβάσεις

Τι σημαίνει στραβό διάφραγμα; Πρέπει να χειρουργείται;

Το διάφραγμα είναι μια ανατομική δομή στη μέση της μύτης . Σε ένα μεγάλο πληθυσμό η δομή αυτή είναι ‘στραβή’ δηλαδή προκαλεί καμπύλες κατά την ανάπτυξη. Η ανωμαλία αυτή σε πολλούς ασθενείς προκαλεί μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή η δυσκολία στην αναπνοή επηρεάζει και τον ύπνο αλλά μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει καρηβαρία (βαρύ κεφάλι), και διαταραχές στην πίεση και το καρδιαγγειακό.  Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλεται η χειρουργική διόρθωσή του.

Και οι υπερτροφία των κογχών που αναφέρεται;

Σε άτομα με χρόνια ρινίτιδα παρατηρείται υπερτροφία των κογχών. Οι κόγχες είναι ανατομικές δομές που εντοπίζονται στα πλάγια της μύτης και διογκώνονται άτομα με χρόνια ρινιτιδα. Αν αυτό συνδυαστεί με ένα στραβό διάφραγμα τότε επιδεινώνεται εξαιρετικά η δυσκολία στην αναπνοή.

Πως διορθώνεται το διάφραγμα;

Με ψυχρά εργαλεία ή όταν απαιτείται με ενδοσκοπικές μεθόδους επαναφέρουμε τη φυσιολογική δομή του διαφράγματος ανοίγοντας έτσι τη δίοδο του αέρα. Η επέμβαση συχνά συνδυάζεται με ταυτόχρονο καυτηριασμό των κογχών με ραδιοσυχνότητες ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχει πόνο το χειρουργείο; Τί να περιμένω μετεγχειρητικά;

Είναι ένα ανώδυνο χειρουργείο. Η μόνη δυσφορία κατά την πρώτη μέρα είναι πιθανώς ο επιπωματισμός που μπορεί να τοποθετηθεί – εφόσον χρειαστεί- ο οποίος όμως αφαιρείται την επόμενη ημέρα οπότε ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του με οδηγίες. Δεν απαιτεί παυσίπονα και δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες του ασθενούς.