Επεβάσεις Τραχήλου – Κεφαλής

Πως πάσχουν οι σιελογόνοι αδένες και ποιά η αντιμετώπιση;

Το σάλιο μας παράγεται απο τους μεγάλους (παρωτίδα, υπογνάθιος) και μικρούς σιελογόνους αδένες. Σε αυτούς συχνά εντοπίζονται μορφώματα καλοήθη ή μη ενώ συχνή είναι η συγκέντρωση άμμου ή παρουσία λίθου (πέτρας) σε αυτούς με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική εκροή σάλιου στη στοματική κοιλότητα. Η εκδήλωση μιας τέτοιας κατάστασης είναι με διόγκωση στην περιοχή του προσώπου ή του λαιμού (ανάλογα και τον πάσχοντα αδένα) που άλλες φορές ποναει και άλλες όχι. Πριν απο οποιαδήποτε θεραπευτική απόφαση θα σας συστήσουμε ένα απεικονιστικό έλεγχο και αν χρειαστεί μια αρχική βιοψία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση του αδένα που πάσχει. Η επέμβαση γίνεται με χειρισμούς που προστατεύουν την αγγείωση και την νέυρωση της περιοχής ώστε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών.

Τί μπορεί να είναι μια διόγκωση που παρατηρώ στο λαιμό μου εδώ και πολύ καιρό;

Συχνά εντοπίζουμε στον τράχηλο διογκώσεις οι οποίες με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων και – εφοσον κριθεί απαραίτητο – με βιοψία δια λεπτής βελόνης αφορούν κυστικά μορφώματα. Τα μορφώματα αυτά (βραγχιακές κύστεις, κύστεις θυρεογλωσσικού πόρου κλπ) μπορούν να αφαιρεθούν υπο γενική αναισθησία με εξαιρετική μετεγχειρητική πορεία και χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.

Αντίστοιχα μια πρόσφατη διόγκωση της περιοχής του τραχήλου που αφορά λεμφαδένα και χρειάζεται άμεσης διερεύνησης, η βιοψία αυτού υπό τοπική ή γενική – εφόσον κριθεί απαραίτητο- αναισθησία, μπορεί να μας δώσει λύση στο διαγνωστικό πρόβλημα και ο ασθενής να λάβει την καταλληλότερη αγωγή.

Τραχειοστομία

Αρκετά συχνά ασθενείς με χρόνιες, βαρύτατες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ( μακρά διασωλήνωση , νευρολογικές παθήσεις), έχουν ανάγκη μιας μόνιμης οδού αερισμού. Η διαδικασία καλείται τραχειοστομία και γίνεται υπο γενική αναισθησία απο τη γιατρό.